donderdag 1 maart 2012

Nagellak ingrediënten

Ik vind het de laatste tijd steeds interessanter om de ingrediënten van producten te kennen. Daarom wil ik jullie vandaag informeren over wat er allemaal in nagellak zit. Mijn vader vindt dat ik mooie nagels heb. Maar ik ben zo dol op nagellak dat ik ze bijna elke dag wel zou willen lakken. Ik heb nagellak van allerlei merken en ik zou graag nog veel meer kleurtjes willen! Maar weet jij wat voor chemische rommel er allemaal in nagellak zit? Ik ben eens op het web gaan zoeken naar wat informatie over de ingrediënten en wat de functie ervan is. De meeste namen van de chemische stoffen zijn bijna niet uit te spreken!
Ben je ook geïnteresseerd in wat je op je nagels smeert? Lees snel verder.

Nu ik het over nagellak heb wil ik eerst even iets over nagels vertellen. Een van de belangrijkste functies is het bieden van bescherming voor de huid onder de nagel. Deze huid is heel kwetsbaar, en de nagel beschermt de huid tegen stoten en scherpe voorwerpen. Met je vingernagels kun je dingen makkelijker oppakken. Nagels bestaan, net als haar, uit keratine, dat is dood materiaal. Ze groeien vanuit de nagelwortel. De onderkant van de nagel wordt beschermd door een strookje huid: de nagelriem. De nagel lijkt roze door de bloedvaatjes die eronder lopen. Vingernagels groeien ongeveer 2 mm per maand. Teennagels groeien nog langzamer. 

  
En dan nu over nagellak! Het doel van nagellak is om je nagels een leuk kleurtje te geven of ze te laten glanzen. Nagellak heb je in alle kleuren van de regenboog en van verschillende merken. Ik vind het altijd leuk om O.P.I. lakjes te zien. Ik vind de vormgeving van het flesje ontzettend mooi !
Er zijn verschillende nagelverzorgingsproducten, bijvoorbeeld een basecoat, nagelverharder, topcoat etc. Basecoat gebruik je om ervoor te zorgen dat de gekleurde lak niet in je nagels trekt. Een nagelverharder om je nagels te verstevigen en een topcoat om de nagellak langer op je nagels te houden.
  
In nagellak zitten stoffen die ervoor zorgen dat het op je nagels opdroogt. Om de lak aan de nagel te binden combineren de fabrikanten Nitrocellulose en Tolueensulfonamide-formaldehyde. De eerstgenoemde stof zorgt voor een mooie glans en de andere voor de binding aan de nagel. Ook gebruiken ze weekmakers die zorgen ervoor dat de lak soepel blijft zitten en niet gaan chippen. Voorbeelden van kleurstoffen zijn IJzeroxide, Titaandioxide en Organische pigmenten.


Er zijn ook parelmoer nagellakjes. Ze geven een heel mooi natuurlijk effect op je nagels. Hiervoor worden Bismut-oxychloride en glitterende stoffen gebruikt. Er worden stoffen toegevoegd om de viscositeit te regelen. Dat is de stroperigheid van een vloeistof. Zo is water een voorbeeld van een vloeistof met een lage viscositeit en honing een voorbeeld van een vloeistof met een hoge viscositeit. Daarnaast worden ook stoffen toegevoegd die de stabiliteit van de ingrediënten onder invloed van licht verhogen. Methyl- en Ethylacetaat, Isopropylcohol en N-butylalcohol worden als oplosmiddelen gebruikt.



  
Op het internet vond ik ook een voorbeeld van een recept van nagellak:

Max. 23% Butylacetaat; max. 19% Nitrocellulose / Isopropanol; max. 16% Propylacetaat; max. 11% Toluolsulfonamide-formaldehydehars; max. 10% Methylacetaat en Ethylacetaat; max. 2% Polyacrylaat en Kamfer; max. 1% N-butylalcohol, Stearalkoniumhektoriet,Titaandioxide etc.

Zoals je ziet, allemaal onuitspreekbare namen van chemische stofjes, die waarschijnlijk niet zo gezond zijn voor je nagels.

De grondstoffen voor nagellak worden bereid in speciale fabrieken. Dat moet ook wel, want de stof Nitrocellulose, die voor de mooie glans zorgt, is een explosieve stof en de oplosmiddelen zijn licht ontvlambaar. Dat betekent dat het gemakkelijk in brand kan vliegen. Het gevaar hiervan is dat als je bijvoorbeeld lekker bij de openhaard je nagels zit te lakken en er een vonkje op je nagels komt je een groot probleem hebt.


De grondstoffen worden meestal als kant en klare basis gekocht en de fabrikanten voegen de overige ingrediënten toe. De oplossing moet een nacht rusten en wordt dan gefilterd. Daarna worden de kleurstoffen toegevoegd en wordt de lak in flesjes verpakt.

Ik vond het leuk om dit uit te zoeken en hoop dat jullie nu weten wat je op nagels smeert. Het ziet er prachtig uit, maar het lijkt me zeker niet allemaal even gezond voor je nagels! Daarom, lak ik mijn nagels alleen voor feestjes en echte feestdagen. Dus, wees een beetje zuinig op je nagels.

Houd jij ook van nagellak? En lak je vaak je nagels?

XOXO Amy


3 opmerkingen: