dinsdag 14 februari 2012

My Matroesjka

Frutseltjes, prulletjes en beeldjes. De winkels puilen uit van deze dingen en ik ben er dol op. Deze week heb ik van een vriendin iets heel leuks gekregen. Namelijk een matroesjka. Misschien heb je hier nog nooit van gehoord, hopelijk zegt de naam baboushka je wel wat. Het is eigenlijk precies hetzelfde. Een matroesjka is een beschilderd poppetje. Dit poppetje moet een Russische boerin voorstellen. Ze is meestal mooi gekleed met een doekje om haar hoofd en vaak worden er mooie felle kleuren gebruikt.
 

Het leuke aan deze poppetjes is, dat ze een soort van doosje, in een doosje, in een doosje hebben. Je kan ze namelijk openmaken en dan komen er een heleboel kleine matroesjka's tevoorschijn. Hoe leuk is dit! In de 19de eeuw was Matrjona een hele populaire naam in Rusland. Deze naam komt van het Latijnse woord "Matrona" , wat moeder betekent. Misschien snap je nu ook waarom de matroesjka als een grote moeder wordt gezien, alle kleine poppetjes vormen een grote moeder.

Het doosje, in een doosje, in een doosje staat ook symbool voor de vruchtbaarheid van de grond. Snap je hem? De vruchtbare grond en het boerinnetje passen goed bijelkaar.

Leuk toch dat je er zo'n verhaal echter dit poppetje zit?
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om dit zo te lezen en te zien. Laat even weten wat je hiervan vindt. Bevalt het je als ik er wat achtergrondinformatie bij vertel? Laat het eventjes weten in de comments!

Heb jij een Matroesjka en vind je ze leuk?

XOXO Laura